Thursday 20 June 2013

Ciasta `mamuskowe`

Drozdzowe Izy M

2 jajka
1/2 kg maki pszennej
drozdze(instant-1 op,swieze-ok 1/3 op)
cukier waniliowy
3 yzki cukru
3 lyzki masla
3 lyzki oleju
1 szkl mleka
Mleko podgrzac.Wlac do blendera. Dodac cukier, cukier waniliowy i drozdze.Wymieszac dobrze skladniki.
Stopic margaryne i odstawic do przestygniecia. Do duzej miski wsypac make i dodac jajka. Wymieszac. dodac miksture z blendera.Wymieszac ponownie wtlaczajac jak najwiecej powietrza. Nastepnie dodac margaryne zagniatajac . Dodac olej.Ciasto powinno robic sie jednolite i zaczac odstawac od brzegow miski.Do zlewu nalac dosc cieplej wody. Wstawic miske. Nakryc talerzem. Tak pozostawic az ciasto potroi swoja objetosc.
Piekarnik nagrzac do temp 170 st C. Przygotowac dwie formy keksowe(natluscic i wysypac maka)
Wyjmujemy ciasto z miski. Dzielimy na 2 czesci. Kazda ukladamy na lekko podsypanej maka podkladce sniadaniowej.Rozciagamy tak by powstal niezbyt gruby prostokat(latwiej to robic majac dlonie nasmarowane olejem). Powierzchnie smarujemy dzemem lub posypujemy makiem.Zwijamy w rolade i zsuwamy do formy keksowej. Podczas pieczenia mozna posmarowac jajkiem lub podsypac kruszonka.
Podpowiedz Izy: Z tego samego ciasta mozna tez formowac pyszne buleczki np nadziewane jagodami lub dzemem

Fale Dynaju

1 szkl oleju
1 szkl cukru
5 jajek
2,5 szkl maki
0,5 szkl maki ziemniaczanej
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
duzy sloik wisni w kompocie
Jajka ubic z cukrem i olejem. Wymieszac z maka pszenna, proszkiem do pieczenia oraz 3/4 szkl wody.Ciasto podzielic na pol. Do polowy dodac kakao i wymieszac. Jasna czesc ciasta wylozyc do nasmarowanej formy. Wylozyc na nia owoce a nastepnie ciemna czesc.Piec ok 25 min w temp 180st.C.Wystudzic po upieczeniu

Krem:
opakowanie serka homogenizowanego(waniliowego)
4 lyzki cukru pudru
2 szkl smietany kremowki(30%)
2 op zagestnika
Kremowke ubic z cukrem i zagestnikiem. Wymieszac z serkiem. Wylozyc na gore ciasta.Odstawic do lodowki na ok godzine. Nastepnie polac polewa czekoladowa i znowu odstawic.

Kokosanki
W/g przepisu Miski

1/2 margaryny i 1/2 masla
4 jajka
1 szkl cukry
1 kleik ryzowy Bobovita
2/3 lyzki wiorkow kokosowych
Mikresem mieszamy maslo, cukier i zoltka.Z bialek ubijamy piane. Stopniowo dodajemy piane na przemian z wiorkami i kleikiem. Mieszamy dokladnie. Z masy kleimy kulki. Na gorze robimy w nich wglebienie.Wkladamy do niego wisnie z konfitury ew dowolna ozdobe.
Pieczemy w temp 200-220 st przez ok 20 min lub az sie zrumienia.
Uwaga:Ciasteczka ukladamy na blasze w wiekszej odleglosci poniewaz nieco sie rozplyna.
Przy wyjmowaniu z blachy beda nieco gietkie ale stana sie kruche w chwile potem

Krokant wg przepiu Izy M

Na krokant
10 dag wiorkow kokosowych, 1 jajko, 1/2 kostki margaryny, 1/2 kostki cukru
Margaryne z cukrem rozgrzac w garnku. Odstawic. Zmiksowac z jajkiem.

Na biszkopt:
4 jajka, 1 szkl maki tortowej, 1 szkl cukru, 1 lyzeczka pr do pieczenia, 1/2 budyniu smietankowego bez cukru.
Bialka ubic na sztywna piane. Dodac cukier. Dodac zoltka. Chwile ubijac dodajac proszek i budyn.
Dodac make i powoli wymieszac ciasto lyzka. Przelac do natluszczonej formy(30x50 cm). Upiec i pozostawic w piekarniku do ostygniecia.

Nadzienie
2 budynie smietankowe,1 puszka brzoskwin,6-7 duzych jablek, 5 lyzek cukru,4 szkl wody.
Jablka obrac. Pokroic w plasterki. Wode z cukrem zagotowac i wrzucic do niej jablka.Ugotowac do miekkosci(nie rozgotowac!!!). Gorace ukladac na wystudzony biszkopt. Na nich odcedzone i pokrojone drobno brzoskwinie.Z woda po ugotowanych jablkach ugotowac budynie. Wylozyc je na jablka. Na to krokant. Piec w temp ok 150 st C przez ok. 40 min. Podawac schlodzone w lodowce.


Murzynek

1 margaryna
pol szkl mleka
4 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
4 czubate lyzki kakao
1 szkl cukru
2 szkl maki
garsc rodzynek
troche wiorek kokosowych do przybrania
Margaryne,mleko,kakao i cukier wrzucamy jednoczesnie do nieco wiekszego garnka. Ustawiamy na kuchni (na malym ogniu) i czekamy az sie rozpusci. Rozpuszcza sie samo bez mieszania.
Odlewamy pol szklanki i czekamy az wystygnie. Po wystygnieciu dodajemy stopniowo zoltka (mieszajac mikserem),make z proszkiem do pieczenia .Na koniec ubita piane z bialek i rodzynki.
Wylewamy do przygotowanej juz formy keksowej i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika(200-220 st C) na ok 40 min. Podczas pieczenia moze popekac. Po wystygnieciu polewamy polewa i posypujemy wiorkami.

Owocowe

Pol szkl wody,1 szkl cukru i jedna margaryne rozpuscic i zagotowac. Gotowac 10 min. Odstawic do wystygniecia. Do wystudzonej masy dodac 2 szkl maki, cukier waniliowy, 2 lyzki proszku do pieczenia i 4 zoltka.Z bialek ubic piane,polaczyc z ciastem i wylac na blache(duza i plaska). Na wierzch posypac owoce(np wisnie,morele, truskawki, poziomki,jablka,brzoskwinie itp (w zimie moga byc owoce z przetworow)
Piec na zloty kolor. Posypac cukrem pudrem.

Piernik Babci Zosi w/g przepisu Gosi D

5 bialek ubic na sztywna piane a nastie dalej ubijac dodajac roztopiony i przestudzony miod(1 szklanke) i szklanke oleju slonecznikowego. Dodajemy przyprawe piernikowa z dodatkiem lyzeczki imbiru i szczypte soli. Mieszamy lyzka drewniana. Przygotowujemy 4 szkl maki wymieszane z soda oczyszczana i lyzeczka proszku do pieczenia oraz 1 lyzka kakao. Dodajemy stopniowo na zmiane z kefirem (1 szkl). Na koniec 20 dag pokrojonych orzechow wloskich i 30 dag daktyli
Dokladnie wyrobic i przelac na gleboka blache wylozona folia aluminiowa. Wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika (170 st C) i piec ok godziny

Ptasie Mleczko w/g przepisu Ewy I

3 jajka
1 szkl cukru pudru
1 kostka masla(250g)
2 szkl mleka ( 0.5litra)
6 lyzek latwo rozpuszczalnej zelatyny
2 czubate lyzki ciemnego kakao
1 cytryna
okragle biszkopty
1-2 galaretki na wierzch
owoce do dekoracji
Mleko zagotowac i ostudzic. Na dno tortownicy ulozyc biszkopty. Skruszyc tam gdzie sa wolne miejsca miedzy okregami.Zelatyne rozpuscic w chlodnym mleku. Zoltka utrzec z cukrem i maslem na pulchna mase.Bialka ubic na sztywna piane.Rozpuszczona zelatyne dodac do masy. Wymieszac. Dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac -tak by nie stracila pulchnosci. Mase podzielic na 2 czesci. Do jednej dodac kakao i wymieszac. Do drugiej sok z cytryny. Mase kakaowa polozyc na spod i poczekac chwile az stezeje (ok 2 min).Nastepnie wylozyc cytrynowa.. Odstawic do lodowki. Po calkowitym stezeniu wylozyc na wierzch owoce i wylac galaretke(2 jesli male).
Dodatkowe rady: zamiast cytryny mozna dodac wanilie lub esencje rumowa i zrobic warstwy o innym smaku. Kakao dobrze jest najpierw rozpuscic w odrobinie mleka by zapobiec tworzeniu sie grudek.


Sernik na zimno w/g przepisu Ewy I

3 jajka (1 cale i 2 zoltka)
niecala kostka masla (nieco pon 2/3)
2 serki Philadelphia lub homogenizowane waniliowe
1/3 szkl mleka
1/2 szkl (zwyklego lub pudru)
esencja waniliowa
4lyzki zelatyny
1 duza galaretka
1 puszka owocow
Przygotowac forme.Natluscic ja czescia masla i wstawic do lodowki.
W blenderze zmielic na puder caly cukier lub wsypac cukier puder. Dodac serki,reszte masla, wanilie i jajka.Przegotowane i ostudzone mleko dodac do masy i mieszac w blenderze az sie wszystko dokladnie wymiesza. W miedzyczasie do kubka wsypac zelatyne,zalac mala iloscia wody i odstawic do specznienia. Dodac troche wrzatku,wymieszac dokladnie do rozpuszczenia i dodac do blendera.Wlac wszystko do formy i poczekac az zastygnie.
Nastepnie wylac na wierzch galaretke i udekorowac owocami
UWAGA:skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej by latwiej sie laczyly

Sernik (bardzo latwy)W/g Anety D

4 rozne galaretki
biszkopty
2 serki homogenizowane
owoce( np truskawki, jagody, maliny itp)
Na dnie tortownicy ukladamy biszkopty. Pierwsza galaretke gotujemy w polowie wody.
Dodajemy caly serek(mozna dodac do cieplej galaretki). Studzimy i wlewamy powoli na biszkopty. czekamy az stezeje i dolewamy znowu odrobine. Nie mozna wylac calej jednoczesnie gdyz biszkopty wtedy wyplyna. Nastepnie gotujemy druga galaretke. Wylewamy lekko przestudzona na warstwe z serkiem. Trzecia warstwe podobnie jak pierwsza przygotowujemy z serkiem i polowa wody. Na wierzch ukladamy owoce i wylewamy ostatnia warstwe.



Snickersy w/g przepisu Izy M

Ciasto
1/2 kg maki
1/2 kostki margaryny
2 duze lyzki miodu
1/2 szkl cukru
2 jaja
2 lyzeczki sody
Zagniesc. Podzielic na 2 czesci. Jedna upiec na plaskiej blasze. Druga posmarowac polewa (patrz nizej) i tez upiec.

Masa
3 zoltka
1 jajko
20 dag cukru
1 1/2 lyzki maki pszennej
1 1/2 lyzki maki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
kostka margaryny (250g)
Jaja z cukrem i maka wymieszac i wlac do gotujacego sie mleka. Wystudzic i utrzec z margaryna. Wstawic do lodowki.

Polewa
20 dag orzechow wloskich
4 lyzki masla
1/2 szkl cukru
2 lyzki miodu
Maslo stopic z miodem. Dodac orzechy, cukier i chwile pogotowac. Posmarowac druga czesc ciasta i upiec.

Po upieczeniu ciasto wystudzic i przelozyc masa(ten z polewa powinien byc na gorze).Pokroic.Uwaga:ciasto moze sie lamac.


Szarlotka

5 jablek pokroic w kostke.Zasypac 3/4 szkl cukru i zostawic na 5 min az puszcza sok. Dodac 1/2 szkl oleju ,1 szkl maki,1 l sody,3 jajka,cynamon. Wymieszac. Wlac do plaskiej formy.Piec 45-50min w 150st C

Szarlotka II Ewy I

Ciasto:
4 szkl maki
1 szkl cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
370g margaryny
5 zoltek
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia,cukrem,margaryna i zoltkami.Zagniesc ciasto. Wlozyc do zamrazarki.

Masa jablkowa
2 kg jablek
garsc orzechow wloskich
rodzynki
Jablka pokroic niezbyt drobno.Wlozyc do duzego garnka. Dodac odrobine wody i cukier(jesli jablka sa kwasne).Postawic na duzym ogniu do zagotowania.Zmniejszyc ogien i gotowac az woda wyparuje.Dodac rodzynki i orzechy

Piana
7 bialek
1 lyzka maki ziemniaczanej lub budyniu smietankowego
1 lyzka cukru
cukier waniliowy
Bialka ubic.Pod koniec dodac make ziemniaczana i cukier
Ciasto wyjac z zamrazarki.2/3 zetrzec na dno brytwanny lub zaroodpornego naczynia o pow 26/38cm.Wylozyc mase jablkowa.Na nia piane a na sam wierzch zetrzec reszte ciasta.Piec w temp. 180-200 st C az ciasto nabierze zlotawego koloru

Smietanowiec w/g KasiK
3 buteleczki smetany,
3 czubate lyzki zelatyny
1 szkl cukru
sok z cytryny
owoce:swieze lub mrozone,ew bakalie
1-2 galaretki
zelatyne rozpuscic w szklance zimnej ,przegotowanej wody. Gdy napecznieje,zagotowac caly czas mieszajac.Smietane ubic z cukrem. Dodac sok z cytryny i ostudzona zelatyne.Szybko i dokladnie wymieszac. Dodac owoce lub bakalie i, gdy zacznie gestniec,przelac do tortownicy.Na dnie mozna tez uprzednio ulozyc biszkopty ale nie koniecznie.Wstawic do lodowki a gdy stezeje,wylac na wierzch tezejaca galaretke


No comments:

Post a Comment