~*Niestrawnosc*~
Przyczyny:
**niedokwasota
**stres
**niedostateczne
gryzienie
**powietrze polkniete
podczas jedzenia
**zbyt duze rozwodnienie
kwasow zoladkowych przez nadmierne picie
**przejedzenie
**zla kombinacja
pokarmow lub nadmiar weglowodanow (gazotworczych)
**niski poziom enzymow
trawiennych
**nietolerancja
tluszczow, cukrow itp
Objawy
Bole brzucha
(spazmatyczne), nadmiar gazow, uczucie ciezkosci w zoladku, zgaga,
cuchnacy oddech i
nieprzyjemny posmak w ustach, wymioty, biegunka, bole glowy
itd
Test na niedobor kwasow
zoladkowych
Jesli po przyjeciu 1
lyzeczki octu jablkowego badz soku z cytryny nastapi zlagodzenie objawow zgagi
wowczas oznacza to, ze poziom kwasow zoladkowych jest niski.
Popijanie podczas posilu
wody z domieszka octu jablkowego pomoze z kolei sprawdzic czy powodem
niestrawnosci nie jest nadkwasota. Jesli objawy niestrawnosci nasila sie po
takim posilku wowcza bedzie to oznaczalo, ze nalezy unikac tabletek
enzymatycznych zaw. kwas hydrochlorydowy.
Leczenie
**sok aloesowy-1/4 szkl
na pusty zoladek rano i przed snem
**enzymy
proteolityczne-2 tabletki z posilkami i 1 z podwieczorkiem
**acidophilus-po 1 tabl
na 1/2 godz przed posilkiem
**czosnek-2 tabl podczas
posilku-wzmaga trawienie i zabija szkodliwe bakterie
**wit B-komplex -100mg
podczac posilkow-wit z grupy B sa niezbedne dla
normalnedo
trawienia
**lucerna-tabletki badz
tonik-zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu-zapewnia
niezbedna wit K i
pierwiastki sladowe.
**Pancreatin-3 podczas
posilkow-niezbedny enzym trawienny
Dieta:
Nalezy
unikac:
cukru, bialej maki i
produktow pochodnych, smazonych potraw,tluszczow, kawy,herbaty, alkoholu,
cytrusow, nabialu,pomidorow, papryki,frytek, napojow gazowanych, konserwowanej
zywnosci, dodatkow i konserwantow,ostrych potraw,warzyw straczkowych,czerwonego
miesa.
Nabial, konserwowana
zywnosc i napoje gazowane powoduja nadprodukcje gazow.Nalezy rowniez
zminimalizowac uzycie soli,spozywac mnie orzeszkow ziemnych, soczewicy i
soi.
Kombinacja pokarmowa
jest tu bardzo istotna.Nie nalezy laczyc warzyw z owocami, cukrow z bialkami i
unikac picia mleka podczas posilkow.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Dieta bogata
w:
**swieze owoce i warzywa
(zielone)
**nasiona i maka z
pelnego przemialu
**blonnik
**oliwe z oliwek zamiast
innych tluszczow
**ziola: szalwie,
tymianek, czosnek,majeranek, miete, cynamon, cayenna, koper, pietruszke,
imbir
**ryz i jeczmien (kasze)
powoduja zmniejszenie gazow.
Nalezy zalac 1 czesc
nasion 5ma czesciami wody i gotowac przez 10 min, nastepnie przykryc i gotowac
na malym ogniu przez 55 min. Odcedzic, ochlodzic i pic malymi lyczkami przez
caly dzien.
Styl
zycia:
**nalezy jesc powoli,
przezuwajac dokladnie i nie rozmawiajac podczas posilku.
Wazna jest spokojna,
mila atmosfera i relaks, zwlaszcza podczas posilkow.
**cwiczenia i aktywnosc
fizyczna:idealnie cwiczenia rozciagajace, szybki spacer
i swieze
powietrze
**popijanie wody z
dodatkiem soku z cytryny naczczo powinno nie tylko poprawic
trawienie ale rowniez
oczyscic krew.
**osoby cierpiace na
niski poziom glukozy we krwi i te po operacjach jamy
brzusznej powinny
przyjmowac pankreatin-szczegolnie po posilku gdy
pojawia sie uczucie
ciezkosci w zoladku
**Wegiel
leczniczy jest szczegolnie
skuteczny w przypadku wystepowania
wiatrow ale nie
powinien byc stosowany wraz z innymi lekami i mozna go
przyjmowac tylko przez
kilka dni.
**w przypadku
wystapienia dolegliwosci wskazany jest tez odpoczynek w
zaciemnionym
pokoju,spokoj i relaks
**mozna popijac malymi
lyczkami ciepla wode
Herbatki ziolowe na
trawienie:
**mieta
pieprzowa
**melisa
**szalwia
**koper
wloski
**rumianek
**wiazowka blotna-przy
nadkwasocie
~*Mdloci i wymioty*~
**cynamon +
mleko+miod
**galka muszkatolowa +
mleko+miod
**sok z polowy cytryny +
szkl goracej wody
**herbatka majerankowa:
1lyzeczka majeranku-zalac 1 szkl wrzatku
**swiezy imbir-gotowac
przez kilka min.Pic malymi lyczkami
**nasiona kminku-zalac
szkl wrzatku-gotowac kilka min
**herbatka
rumiankowa
**wiaz (slippery
elm)
**herbatka rumiankowa z
dodatkiem swiezego imbiru
Rowniez:patrz:
biegunka
Wiecej na ten
temat:
**ziola
No comments:
Post a Comment