Zamien swa
kuchnie w apteke. Spraw by bylo tam zawsze duzo warzyw i owocow,ziol i przypraw
bogatych w olejki eteryczne. te ostatnie nie tylko nadaja potrawom smaku ale
rowniez maja dzialanie terapeutyczne. Oto kilka najbardziej znanych z
uwzglednieniem ich wlasciwosci.
Angelika
nazwa
pochodzi od imienia rafaela Archangelo,ktory to w X wieku odkryl jej wlasciwosci
i wyjawil mnichom by mogli uzyc tego ziela jako narzedzia przeciw
zarazom.
Angelika
rosnie w krajach polnocno europejskich i ma dosc ostry zapach.
*dziala
tonizujaco
*stymuluje
mozg
*pomaga w
trawieniu
*poprawia
apetyt
*dziala
kojaco na system nerwowy i pomaga przy depresji
*usprawnia
uklad oddechowy
Bazylia
Grecka
nazwa bazylii brzmi `okimon` czyli `szybko`poniewaz roslina ta bardzo szybko
rosnie. Powszechnie znana nazwa pochodzi zas od ksiezniczki Bizantyjskiej ktora
to nazwala ja `basilikon`
W Indiach
, Hindusi wierzyli,ze roslina ta daje ochrone zarowno duszy jak i cialu
(chroniac je przed smiercia). Czesto uzywano jej podczas ceremonii na czesc
Vishnu jak tez podczas pogrzebow.
Wcieranie
bazylii w cale cialo mialo uchronic od koszmarow nocnych (zwlaszcza tych o
jadowitych wezach)..
w Egipcie
kadzidla na bazie bazylii ofiarowywano bogom natomist olejki bazylii z dodatkiem
mirty i olibanum uzywano bo balsamowania ciala.
Dzialanie
terapeutyczne jest raczej dyskusyjne ze wzgledu na wiele gatunkow bazylii.
Jednakze mozemy mowic o kilku podstawowych:
*moczopedne
*lagodzace
podraznienia ukladu pokarmowego
*wzmacniajace uklad pokarmowy
*uspokajajace
*trudne
,bolesne miesiaczki
*migreny
*obrzeki
piersi podczas ciazy(kompres z wody rozanej z dodatkiem wyciagu z
bazylii)
*suszona
bazylia moze byc palona jak tyton i pomaga wowczas przy
astmie)
Bazylie
mozna dodawac do salatek,zup i gulaszy
Cebula
Podobnie
jak czosnek posiada wlasciwosci przeciwbakteryjne i dziala nie tylko
profilaktycznie ale i w momencie gdy juz nastapi infekcja .
Codzienne
wprowadzenie jej do jadlospisu pomoze uchronic organizm przez
zarazkami.Szczegolnie skuteczna w takich przypadkach jak:
*przeziebienia i infekcje
*problemy
z nadwaga.
*problemy
hormonalne
*problemy
dermatologiczne
*wzmacnia
kosci
*usprawnia
wydalanie toksyn (uklad limfatyczny)
*pomaga
przy obrzekach
Najzdrowsza jest surowa-jesli trudna do strawienia, nalezy
ja drobno posiekac i wymieszac z oliwa (zostawic tak na 1-2
godz).
Czosnek
Jest to
roslina silnie bakteriobojcza. Nie tylko trzyma na dystans przeziebienia i
infekcje ale i pomaga je zwalczac.
Doskonale
zrodlo jodu-uzyteczny przy problemach z tarczyca, krazeniem lub nadwaga.
*przy
wszelkiego rodzaju infekcjach i przeziebieniach (rowniez
profilaktycznie)
*tarczyca
*krazenie
*nadwaga
*nadcisnienie
* zatrucia
*reumatyz
Surowy
czosnek jest najlepszy- powinno sie go dodawac do juz ugotowanych warzyw lub do
salatek w postaci sosu (wymieszany z oliwa i octem winnym )
Aby usunac
zapach czosnku z oddechu nalezy rzuc pietruszke lub pare ziaren
kawy.
Cynamon
W
medycynie chinskiej cynamon zawsze byl traktowany jako lek i nie wypisano
recepty bez uwzglednienia go w skladzie.
*dobry
podczas przeziebienia, grypy i infekcji
*dziala
kojaco na uklad trawienny
*pomaga
zwalczyc zmeczenie i depresje
Cytryna
Bardzo
pozywna, bogata w wit C jak tez przydatna w natychmiastowych przypadkach jako ze
sok z cytryny ma wlasciwosci setrylizujace i pomaga w gojeniu sie
ran.
*skaleczenia-wetrzec pare kropel soku z
cytryny
*ukaszenia
owadow-zlagodzi podraznienie
*odmrozenia -wetrzec sok z cytryny w stopy lub inne
odmrozone mijsce
*wlasciwosci przeciwzapalne,
przeciwbakteryjne
*przeziebienia,
*zapalenia
gardla i wrzody jamy ustnej-plukanka-przegotowana woda+sok z
cytryny
*kurzajki
Wywar
ze skorek z cytryny
skorki z 3 cytryn
1/2litra wody
Zagotowac
skorki, odstawic na noc . Nastepnego dnia dodac sok z 1 cytryny. Pic codziennie
naczczo.
* do
sterylizacji rak przed oprawianiem miesa i ryb (wetrzec sok z cytryny w
rece)
*do
usuwania zapachu ryb i in
*oczyszcza
krew i poprawia krazenia-szczegolnie korzystne przy celulitis, zaczerwienieniach
skory, zylakach i reumatyzmie:
odrobina soku z cytryny dodana do wody lub herbaty ew do roznych
potraw
Gozdziki
Zostaly
odkryte przez Arabow podczas ich porozy na wyspe Mulucca.
Z czasem
rozpowszechnily sie w Malezji i Sri Lance.
W Chinach
byl zwyczaj zucia gozdzikow przed spotkaniem z cesarzem ( w celu oczyszczenia
oddechu).
Gozdziki
maja dzialanie:
*przeciwbolowe i przeciwzapalne
*pomagaja
przy infekcjach, przeziebieniach, bolu zebow, reumatyzmie,
*kobietom
podczas porodu podawano lagodne wino z dodatkiem gozdzikow w celu zlagodzenia
boli
Imbir
aromatyczny korzen pochodzacy z Indii i Malezji. Znany od
tysiacleci ze swych wlasciwosci leczniczych-ma szczegolnie kojacy wplyw na uklad
pokarmowy.Znany rowniez jako afrodyzjak (szczegolnie dla osob
starszych)
Ma
dzialanie:
*rozgrzewajace ( zima powinien byc dodawany do wszystkich
potraw )
*pomaga
zwalczyc przeziebienie. zatrucia pokarmowe,chorobe lokomocyjna
*lagodzi
historie zoladkowe na tle emocjonalnym
*ma
wlasciwosci tonizujace
*pomocny w
przypadku nudnosci ciazowych
*pomaga
przy reumatyzmie-napar z dodatkiem:
1
korzenia imbiru
galazki majeranku
galazki rozmarynu
500ml wody
zagotowac
i pic codziennie
Jesli
okaze sie zbyt mocne ,mozna zredukowac ilosc innych ziol np
majeranku
*poprawia
smak wielu potraw i przetworow no powidel i konfitur
Moze byc
rowniez dodawany do lodow smietankowych badzi waniliowych
Jalowiec-jagody
Zarowno
jagody jak i igly jalowca pozostawiaja bardzo silny zapach i czasach antycznych
byly uzywane do spalania podczas ceremonii religijnych- w celu oczyszczenia
powietrza. Rowniez podczas zagrozenia zaraza.
Wlasciowosci jagod:
*tonizujace
*moczopedne
*oczyszczajace dla krwi
*lagodzace
dla ukladu pokarmowego
*pomagaja
przy zakazeniu pecherza moczowego
*szczegolnie zalecane dla osob cierpiacych na artretyzm,
reumatyzm, przy chorobach watroby (zapaleniach i zoltaczce)
Zmielone
jagody moga zastapic z powodzeniem pieprz. Moga byc rowniez dodawane do kapusty
kiszonej (wraz z kminkiem)
Kminek
Nasiona
kminku maja zapach przypominajacy nieco koper
starozytni
Egipcjanie czesto mieszali kminek z chlebem jak rowniez z zupami i potrawami z
dodatkiem cebuli (by ulatwic trawienie).
Francuzi
czesto mieszaja kminek z serem, dodaja do miesa i innych potraw. Dla tych ktorym
trudno strawic chleb z pelnego przemialu moze pomoc dodawanie kilku ziaren
kminku do masla
Kminek na
dzialanie przeciwskurczowe (na miesnie).Oto kilka innych:
*tonizuje
prace misni
*dziala
tonizujaco na uklad pokarmowy (poprawia trawienie).
Pomocna
moze byc herbatka kminkowa: 1/2lyzeczki kminku na 1 szkl goracej
wody.
Kolendra
Pochodzi
ze wschodu i zostala z czasem rozpowszechniona w Ameryce Pn, Egipcie i Grecji.
Obecnie uprawia sie ja we Francji i Maroko. w kuchni mozna wykorzystac zarowno
nasiona jak i liscie. Egipcjanie wierzyli,ze napoj z dodatkiem ziaren kolendry
zapewni dobry sen jak rowniez pozwoli sie odprezyc.
W Indiach
kolendra jest nadal bardzo powszechnie uzywana jako dodatek do curry i
miesa.Ponadto ma inne wlasciwosci
*wzmacnia
zoladek
*oczyszcza
i odswieza oddech
*pomaga w
bolach glowy
*lagodzi
depresje (uzywana w malej ilosci)
*pobudza
apetyt
*pomaga w
leczeniu anoreksji
Kolendre
mozna dodawac do wielu potraw jak tez do octu winnego i grzybow ktorym nadaje
szczegolny aromat.
Koper
Jest to
szczegolnie aromatyczna i dekoracyjna przyprawa. o bardzo licznych
wlasciwosciach:
*jako
ziele moczopedne (zwlaszcza dodana do octu winnego)
*stymuluje
przyplyw mleka u karmiacych matek
*dziala
przeczyszcajaco na uklad pokarmowy
*dziala
kojaco na zoladek
*wzmacnia
pecherz moczowy i pomaga przy jego zakazeniu
*pomaga
przy astmie
*lagodzi
podraznienia oczu; napar z koperku w proporcjach;1 lyzka kopru na 1/2 litra
wrzacej wody-kompresy na oczy zmniejsza podraznienie i stany
zapalne
Wspanialy
jako dodatek do sosow,ziemniakow.,szparagow.
koper z
plasterkami swiezego ogorka i octem winnym bedzie dobrze smakowal zserem i
warzywami na parze
Lisc
laurowy
Nalezy do
tej samej grupy co cynamon i kamfora.
Olejki
zawarte w lisciach i jagodach maja wiele wlasciwosci-oto niektore z
nich:
*pomocne
przy problemach zoladkowych
*wzdeciach,
*utracie
apetytu(szczegolnie przy anoreksji)
*zapaleniu
oskrzeli i migdalow
*skapych
miesiaczkach
*grypie i
infekcjach wirusowych ktorym towarzyszy goraczka -dziala
napotnie
wywar
stosowany przy grypie
20g lisci
laurowych
kilka
jagod suszonych
1/2litra
wody-
Zagotowac-pic 2-3 szklanki dziennie.
Przy
infekcji drog oddechowych powyzszy napar mozna stosowac rowniez do
inhalacji
wywar
stos przy grypie i dyspepsji
2
liscie laurowe
skorka
z polowy pomaranczy
200 ml
wody
Gotowac
przez 5 min .Zostawic pod przykyciem nast 10min.
Pic
2-3razy dziennie po 1 szkl
Lisc
laurowy moze byc rowniez dodawany do marynat (przy marynowaniu
miesa)
(cebulka
szlotka,czosnek,pieprz,ocet winny, woda,kilka gozdzikow i 2 liscie laurowe)
Marynowac mieso na 3-4 godz przed pieczeniem
Majeranek
Bardzo
popularny w krajach srodziemnomorskich (znany jako oregano-dziko rosnacy
majeranek)
przez
starozytnych Egipcjan uwazany za swiete ziele i ofiarowywany bogu Ozrysowi.
podobnie traktowany w Indiach (ofiarowywany Shivie i Vishnu)
W
mitologii greckiej Afrodyta nalozyla majeranek na rany swego syna
Aeneasa.
Wlaciwosci
terapeutyczne:
*kojaco
dziala na uklad pokarmowy(szczegolnie pomocny przy biegunce)
*pomaga w
trawieniu
*dziala
odkrztusnie
*pomaga
przy migrenie
*zwalcza
bezsennosc
*dziala
uspokajajaco
Poprawia
zapach potraw (szczeolnie miesa) i pomaga wyzwolic zawarte w nich mineraly.
Doskonaly w marynatach(szczegolnie do wieprzowiny)-- z dodatkiem startej skorki
pomaranczy.
Idealny do
gulaszy, miesa mielonego, nadziewanych pomidorow, groszku,fasoli i
salatek
moze byc
dodawany rowniez do kapusty, brukselki i brukwi (pomaga w trawieniu i zapobiega
wzdeciom). lagodzi silny zapach niektorych serow i pomaga w ich
trawieniu
Mieta
jedno z
najbardziej powszechnych ziol. Swa nazwe zawdziecza okresleniu `mente` - w j
lacinskim `mysl` jako,ze byla powszechnie uwazana za ziele stymulujace
umysl.
Starozytni
grecy uwazali,ze jest ona w stanie powstrzymac miesiaczke. Rowniez przypisywano
jej zbawienny wplyw na struny glosowe-dlatego tez wielu spiewakow ucikalo sie do
niej.Powszechnie znane wlasciwosci to:
*tonizujaca uklad pokarmowy-zwlaszcza przy problemach o
podlozu nerwowym-
niestrawnosc, biegunka, wymioty,bole
zoladka
*bezsennosc
*brak
apetytu
*pomaga
przy bezsennosci
*przyspiesza leczenie wrzodow
*dziala
uspokajajaco
*ma
dzialanie odkrztusne
*wzmacnia
system nerwowy
*pomaga
przy przeziebieniach i chorobach ukladu oddechowego
Napar z
miety
*1 lyzka
miety
*1 szkl
wody
* mozna
dodac odrobine eukaliptusa
Pieprz
przez
starozytnych uwazany za afrodyzjak. Wymieszany z imbirem i tymiankiem jeszcze
bardziej rzekomo stymuluje apetyt na seks.
Ponadto
pobudza wytwarzanie sliny, sokow zoladkowych i pomaga w trawieniu-szczegolnie
tluszczu.
Ponadto ma
inne wlasciwosci
*dziala
tonizujaco na miesnie
*pomaga w
trawieniu (szczegolnie miesa)
Pietruszka
W
starozytnosci znana ze swego dzialania na watrobe i nerki-stad jej
nazwa-petroselinuon (rozbijajaca kamienia). Oto kilka powszechnie znanych
wlasciwosci:
*kojacy
wplyw na watrobe i nerki
*zapobiega
i lagodzi takie problemy jak slepota i zoltaczka
*dziala
kojaco i reguluje cykl miesiaczkowy
*zapobiega
obrzekom towarzyszacym miesiaczce
* ma
wlasciwosci moczopedne
*wywar z
pietruszki moze pomoc w leczeniu chorob oczu
*lagodzi
ukaszenia owadow i siniaki-sok z pietruszki
*pomocny
przy zapaleniu migdalow:
50 g
pietruszki
500ml
wody
miod do
smaku.
zagotowac,
doslodzic miodem-pic 3x dziennie
Pietruszke
mozna dodawac do wielu potraw-ryb(z dodatkiem soku z cytryny(pomoze strwaic
proteiny), bialego miesa (poprawi smak) i omletu. w kazdym przypadku poprawi
prace watroby.
Jako
bogate zrodlo wit c moze byc uzywana przez caly rok (do salatek, zup i potraw na
bazie soczewicy i fasoli.)
Rozmaryn
Grecy i
Rzymianie wierzyli,ze to ziele symbolizuje zycie i smierc-czesto uzywano go
podczas ceremonii religijnych i uczt.
Nazwa
`rozmaryn` pochodzi z lacinskiego `rosmarinus`-`roza morza`
(jako,ze
roslina jest najczesciej spotykana na wybrzezach Morza
Srodziemnego)
Wlasciwosci:
*antyseptyczne
*stymuluje
cholagog (wplywajacy korzystnie na watrobe)
*dziala
moczopednie
*
stosowana przy reumatyzmie:
*w
przypadkach wystepowania obrzekow u kobiet
*dzialanie
antybakteryjne-szczegolnie przydatne przy potrawach z
drobiu,dziczyznie,baraninie
*pomaga w
trawieniu potraw
Wlosi
czesto dodaja rozmaryn do potraw z ryzu podczas gdy Francuzi do
szynki.
Szalwia
Juz w
starozytnosci szalwia uwazana byla za swiete ziele.. Egipcjanie podawali ja
bezplodnym kobietom . Uwazano ja rowniez za ochrone przeciwko
zarazom.
Zgodnie z
kronika Saint-Simone, Ludwik XIV pic napar z szalwi kazdego wieczoru przed
snem-mialo mu to zapewnic dlugi zywot.
Chinczycy
tak wysoce cenili szalwie,ze byli gotowy zaplacic 5-ma kilogramami swej herbaty
za 1/2kg szalwi.
Znane
wlasciwosci szalwi to:
*zdolnosc
regulowania cyklu miesiaczkowego
*ulga w
przypadkach reumatyzmu
*lagodzi
przeziebienia (katar)
*powstrzymuje krwawienie
*zmniejsza
potliwosc
*zalecana
rekonwalescentom
*pomaga
przy chorobach skornych
*wplywa na
stan wlosow
*******W
sztuce kulinarnej mozna ja dodawac do mies (najlepiej z czosnkiem i
cebula)
Napar
2 lyzki
szalwi
1 litr
wody
Sol
Nie jest
co prawda ziolem ale od wiekow byla znana jako jeden z najlepszych
dodatkow.
Jej glowna
cecha to zdolnosc pobudzania produkcji sliny. Zaleca sie uzywanie soli
morskiej-w najczystszej postaci. W przypadku nadcisnienia, obrzekow i otylosci
powinno sie ja zastapic raczej ziolami
*pomaga w
trawieniu
*sol
morska-zawiera jod
Taragon
Jest to
ziolo o bardzo intensywnym zapachu,podobnym do anyzu. Czesto byla uzywana przez
maharadjow indyjskich.Ma wlasciwosci
*moczopedne
*przeczyszczajace
*stymuluje
apetyt i uklad trawienny
*pomocna
przy leczeniu pasozytow jelit
*wspanialy
substytut soli dla osob cierpiacych na choroby serca i otylosc
napar
2 lyzki
taragonu
1 litr
wody
Tymianek
Rosnie
dziko na wybrzezach Francji i w innych krajach srodziemnomorskich.. Przez
starozytnych byl stosowany w olejach do balsamowania zwlok.. Grecy pijali napar
z tymianku pod koniec uczty. Jego wlasciwosci sa bardzo
rozliczne:
*dziala
kojaco w przypadkach przeziebienia, stanow zapalnych ,infekcji drog oddechowych
(kaszel, astma, zapalenie gardla, zapalenie oskrzeli,grypa,
goraczka,
*stany
nerwowe-dziala uspokajajaco
*pomaga
przy bolach stawow i miesni
*dziala
kojaco na uklad pokarmowy
napar
2 lyzki
tymianku
1 lyzka
miety
1 litr
wody
Zaparzyc i
pic kilka razy dziennie
*zewnetrznie-pomaga zmniejszyc opuchlizne zw z ogolnymi
obrzekami i reumatyzmem
*uaktywnia
zelazo w miesie i sprawia,ze jest ono latwiejsze do strawienia
Zastosowanie:
marynaty
1 lyzka
tymianku
4 zabki
czosnku
4 cebulki
szalotki
10 ziaren
pieprzu
1litr
wody
2-3lyzki
octu winnego
Jako
dodatek do warzyw,fasoli, soczewicy,zup i gulaszu
Wanilia
odkryta
zostala przez Corteza w Meksyku-uzywana przez Aztekow.,ktorzy dodawali ja do
goracej czekolady (pijac po posilkach)
W dawnych
czasach Francuzi przypisywali jej liczne wlasciwosci lecznicze-czekolade z
dodatkiem odpowiedniej dawki wanilii sprzedawano w aptekach jako lek na
melancholie dla mlodych dziewczat,jak tez dla osob cierpiacych na choroby uklady
pokarmowego lub na schorzenia ukladu oddechowego (zapalenie
oskrzeli)
Typowe
wlasciwosci :
*tonizujaca
*przeciwzapalna
*stymulujaca trawienie(szczegolnie ciezkich
potraw)
*uspokajajaca
Mozna ja
dodawac do deserow, lodow, owocow i salatek owocowych
No comments:
Post a Comment