Thursday 20 June 2013

przepisy swiateczne

Ciasteczka Maslane (na ok 60 szt.)

40 dag masla
20 dag cukru pudru
szczypta soli
cukier waniliowy
5 zoltek
lyzka soku z cytryny
50 dag maki
skorka z cytryny (starta)
40dag czekolady deserowej
Maslo utrzec z cukrem pudrem,cukrem wailiowym,sola i zoltkami.Dodac sok z cytryny,skorke cytrynowa i make. Z ciasta szpryca cukiernicza wyciskac na wylozona papierem blache cisteczka w ksztalcie litery S,kolka lub paski. Piec w rozgrzanym do temp 200 st C piekarniku. Ostudzic. Dekorowac rozpuszczona w kapieli wodnej czekolada.



Cynamonowe gwiazdki(na ok 50 szt)

30 dag mielonych migdalow
2-3 lyzki mielonych biszkoptow
2 bialka
ok 25 dag cukru
skorka starta z 1/2 cytryny
lyzeczka cynamonu
szczypta mielonych gozdzikow
Bialka ubic z cukrem na sztywna piane. 3 lyzki piany odlozyc.Do pozostalej dodac migdaly,skorke cytrynowa,cynamon i gozdziki.Zagniesc ciasto. Jesli byloby zbyt luzne dodac mielone biszkopty.Rozwalkowac na grubosc 1/2 cm.
Z ciasta wycinac gwiazdki i ukladac je na wylozona papierem blache.
Bialko ubic z cukrem pudrem na sztywna piane. Polaczyc z odlozona piana. Uzywajac pedzelka pokryc piana gwiazdki.Piec ok 5 min w piekarniku nagrzanym do 150 st C. Nastepnie przykryc papierem do pieczenia i piec kolejne 5-7 min.Zdjac papier gdy ciastka
wystygna

Keks wilenski
250g maki, 150g masla,120g cukru,5 jajek,po 50g rodzynek i migdalow,3 lyzki posiekanej,kandyzowanej skorki pomaranczowej i 50g kandyzowanych owocow,2 lyzeczki proszku do pieczenia,zaach rumowy,szczypta soli,maslo i bulka tarta do formy

Rodzynki umyc i namoczyc. Migdaly spazyc,namoczyc i razem z owocami kandyzowanymi drobno posiekac.Maslo utrzec z cukrem na pulchna mase dodajac kolejno po 1 zoltku.polaczyc z maka przesiana zpr do pieczenia i sola.Na koniec dodac piane z bialek.Bakalie obsypac maka i wymieszac z ciastem.Przelozyc wszystko do przygotowanej formy.Piec w temp 180 st C


Laciatek
ciasto
30 dag maki,30 dag cukru,7 jajek,kostka margaryny,cukier waniliowy,2 lyzki proszku do pieczenia,2-3 lyzki kakao,3 lyzki mleka,sloik wisni,tluszcz do formy,cukier puder.
Margaryne utrzec z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.Wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia.Do polowy dodac kakao i mleko.Wisnie odcedzic. Ulozyc na wysmarowanej tluszczem blasze.Przykryc ciastem (najpierw jasna czesc a nast ciemna..Piec 40 mi w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C
Kremy
budyn waniliowy z cukrem,1/2 litra mleka,10 dag masla, 2 lyzki cukru pudru.
Maslo na krem utrzec z ukrem pudrem.Budyn ugotowac wg przepisu na opakowaniu.Wystudzony polaczyc z utartym maslem Posmarowac wierzch wystudzonego ciasta.
Polewa
1 tabl gorzkiej czekolady
1/2 kostki masla
czekolade rozpuscic i utrzec z maslem. Polac ciasto.Widelcem zrobic dekoacyjne fale. Posypac cukrem pudrem

Makowiec
20 dag maku,6 jaj,15 dag margaryny,6 lyzek grysiku,1 proszek do pieczenia,15 dag bakalii,40 dag startych jablek,30 dag cukru pudru,1 cukier waniliowy
10 dag cukru utrzec z zoltkami.Dodac margaryne. 20 dag cukru dodac do ubitych bialek.Mak spazyc w mleku.Zmielic 2 razy.grysik wymieszac z pr do pieczenia i bakaliami.Polaczyc z masa.Dodac jablka a na koniec piane z bialek. Przelac do przygotowanej formy i wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika

Makowiec z marcepanem
ciasto
40 dag maki, szkl cukru,cukier waniliowy,3 jajka, 1/2 szkl mleka,180 g margaryny,7 dag drozdzy,lyzka cukru pudru,tluszcz do formy
Drozdze wymieszac z lyzka cukru i mlekiem.Margaryne posiekac z maka i jajkami.Wyrobic z rozczynem. Uformowac kule i wrzucic do zimnej wody. gdy ciasto wyplynie dodac do niego cukier, cukier waniliowy i ponownie wyrobic
Masa makowa
szkl smietany kremowki,jajo,15 dag zmielonego maku,20dag masy marcepanowej,2 lyzeczki zapachu rumowego,100g rodzynek, lyzeczka startej skorki z cytryny,lyzeczka cynamonu
Smietane zagotowac z makiem. Dodac pokrojony marcepan i podgrac az sie rozpusci. Do schlodzonej masy dodac reszte skladnikow.

Ciasto rozwalkowac i rozsmarowac na nim mase makowa. zwinac. Wlozyc do natluszczonej formy. Posmarowac bialkiem. Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 175 st C.Posypac cukrem pudrem

Piernik z orzechami
ciasto
3 szkl maki (pol na pol pszennej i razowej), 1/2 szkl oleju,1/2 szkl mleka,szklanka miodu, garsc posiekanych orzechow(wloskich i laskowych),3 jajka, lyzeczka proszku do pieczenia, kieliszek rumu,lyzka zmielonych przypraw,tluszcz do formy i maka do posypania
Orzechy opruszyc maka. Jakja zmiksowac z mlekiem, olejem i stopionym, wystudzony miodem. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia,przyprawami oraz rum i orzechy.Ciasto przelozyc do wysmarowanej olejem i posypanej maka formy.Piec godzine w temp ok 170 st C.
do dekoracji
1/2 kostki masla, 2 lyki cukru pudru,4 lyzki zmielonych orzechow.Obrane orzechy laskowe i wloskie.
Maslo utrzec z cukrem.Dodac mielone orzechy. Kremem i polowkami orzechow udekorowac wystudzony piernik


Pierniki Staropolskie wg przepisu Silije

1/2kg miodu,1 szkl cukru,25 dag smalcu
Rozpuscic niemal do zawrzenia. Ochlodzic.
Dodac 1kg maki.Wyrobic reka.Dodac 3 jajka,3 sciete lyzeczki sody rozpuszczonej w 1/2 szkl mleka i 1/2 lyzeczki soli.Przyprawy(gozdziki,kardamon,cynamon,imbir,galka)-w sumie ok 1/2 szkl.Przykryc sciereczka.Odstawic w ciemne chlodne miejsce na 3-4 tyg.
Po tym czasie rozwalkowac dosc grubo i wycinac pierniczki w dowolnych ksztaltach. Po upieczeniu mozna ozdabiac lukrem lub czekolada

Pierniczki
ok szkl miodu (rozpuszczonego i przestudzonego),ok szkl cukru,1 jajko (roztrzepane),2 szkl maki,2 szkl platkow,1 lyzka sody
imbir,cynamon ,przyprawa korzenna,2 torebki rodzynek
Zagniesc.Wykroic ciasteczka i upiec. Po wystudzeniu przechowywac w pudelku.

Sernik I
ciasto
utrzec 3 jajka(1 cale i 2 zoltka) z cukrem waniliowym,1/2 szkl cukru i 2/3 op margaryny.Godac make i 1/2 proszku do pieczenia(maki tyle by wyszla z tego dosc luzna masa

ser
1 kg sera
1 1/2 lyzki maki ziemniaczanej
7 jajek 94 zoltka i 3 cale)
1-2 ziemniaki(ugotowane)
1/3 op margaryny
1 l proszku do pieczenia
olejek pomaranczowy
1 1/2 szkl cukru pudru
rodzynki
Jajka utrzec z cukrem. Dodac oleje i margaryne.Wyrobic z serem.Ciasto/ser przekladac jak p[ola szachownicy.Wierzch posmarowac roztrzepanym jajkiem
Piec w temp 180 st C ok godz

Sernik II
1 kg sera,8 jaj,1 1/2 szkl cukru,15 dag masla/margaryny,2 lyzki maki ziemniaczanej,cukier waniliowy,10 dag rodzynek,10 dag smazonej skorki pomaranczowej

Ser wyrobic w malakserze z nozem (w 2 turach).Rodzynki spazyc.
Do malaksera wlozyc polowe sera,masla, cukru waniliowego i 1/3 cukru. Utrzec na jednolita mase.Dodac 4 zoltka.Dalej miksowac.Po uzyskamniu puszystej masy wyjac do miski i wlozyc druga ture.
Ubic na piane bialka dodajac pod koniec reszte cukru.piane dodac do sea. Wsypac odsaczone rodzynki,make ziemniaczana i skorke pomaranczowa. Wymieszac delikatnie (ale dokladnie)
Wylozyc na wylozona papierem bache.Piec w temp 180 st C ok 1-1.5 godziny. Najlpiej smakuje trzeciego dnia.

Sernik brzoskwiniowy

ciasto
3 szkl maki
3 lyzki cukru
1 kostka masla
5 zoltek
5 bialek
plus dodatkowo 1/2 szkl cukru na wierzch
lyzka smalcu
2 l proszku do piecz
Ciasto zagniesc.Podzielic na 2 czesci i zamrozic na 1 godzine.Zetrzec na tarce jedna czescPolozyc na nia ser.Na to brzoskwinie i piane z bialek i reszte ciasta

masa serowa
75 dag sera
2 jajka
1 budyn
1/2 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
Maslo utrzec z cukrem i zoltkami.Dodac zmielony ser,budyn w proszku i piane z bialek


Torcik Makowy w/g przepisu Blanki

1 szkl maku
4 jajka
2,5 szkl cukru pudru
3 lyzki bulki tartej
1 maly kubek kefiru
2 lyzeczki mielonej kawy
bakalie-im wiecej tym lepiej
Spazyc i zmielic mak. Bialka ubic na sztywna piane. Dodac 1 1/4 szkl cukru pudru i 4 zoltka.Dodac mak i 1 l bulki tartej.Wymieszac.
Tortownice wysmarowac i posypac bulka.Przelac ciasto.Wstawic do mocno nagrzanego piekarnika.Piec ok 30-40 min.Przelozyc kremem przygotowanym z reszty skladnikow

Tort Czarny Las

ciasto
70g mielonych migdalow
50g maki pszennej
50g maki ziemniaczanej
100g kakao
4 jajka
100g masla
100g cukru
cukier waniliowy
2 lyzeczki pr do pieczenia
Maslo utrzec z cukre, cukrem waniliowym i jajkami. Dodac migdaly,kakao,obie maki,proszek do pieczenia.Przelozyc do wylozonej papierem do pieczenia tortownicy. Upiec w temp 180 st C.Wystudzic.

krem
3/4 litra smietany kremowki
zagestnik do smietany
4 lyzki cukru
duzy sloik kompotu z wisni
Smietane ubic z zagestnikeim i cukrem
Ciasto przekroic na 3 krazki. Dolny nasaczyc 5 lyzkami kompotu wisniowego.Ulozyc na nim odsaczone wisnie. Poryc warstwa kremu.Przelozyc kremem kolejna warstwe i posmarowac nim wierzch i boki. Udekorowac rosetkami z kremu,wiorkami i listami czekoladowymi i wisniami z kompotu

Tort Orzechowy

Ciasto:
250g mielonych orzechow wloskich
8 jajek
3/4 szkl cukru pudru
2 lyzki bulki tartej
lyzka kakao
Bialka ubic z cukrem.Wymieszac z zoltkami a nastepnie dodac orzechy,bulke tarta i kakao.Przelozyc do wylozonej papierem tortownicy.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C.Ostudzic. przekroic na 3 czesci.Nasaczyc nesca rozpuszczona w wodzie.

Krem

10 jajek
szkl cukru
cukier waniliowy
3 lyzki mielonej kawy
3 lyzeczki neski rozpuszczonej w 1/2 szkl wody
czekoladowe wiorki
kostka masla
Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na parze.Pod koniec ubijania dodac 2 lyzki kawy. ostudzic. Maslo rozetrzec. polaczyc z kawowo-jajecznym kremem.$ lyzki masy odlozyc. reszta przelozyc tort i wysmarowac boki i wierzch.Posypac mielona kawa. Udekorowac rozetkami z odlozonej masy i rulonami czekoladowymi

No comments:

Post a Comment