Zupa pomidorowa z bazylia
1 kg
pomidorow
2 srednie
cebule
oliwa z
oliwek
3 zabki
czosnku
Lisc
laurowy
kolendra
duzo
swiezej bazylii
300ml
wody
pomidory
kroimy w kostke i lekko rumienimy na oliwie w pokrojona w plasterki cebulka i
ziolami.dodajemy troche wody i dusimy przez ok 25min. Dodajemy reszte wody i
gotujemy przez kolejne 5 min.
Przed
podaniem mozna posypac startym serem(parmesan,gruyere). Zupe mozna rowniez
przechowywac w lodowce i uzywac do spagetti i makaromu pasta (jako sosu), lub
tez podawc z ryzem czy stekiem rybnym.
Jest
to doskonale danie dla osob cierpiacych na zespol napiecia
przedmiesiaczkowego, bole glowy o podlozu
erwowym i migreny.
Marchwianka Vichy
1 1/2
lyzki oliwy
1 cebula
pokrojona w plasterki
6 duzych
marchwi ( w plasterkach)
1 lisc
laurowy
sol
morska
galazka
tymianku
150 ml
wody
1 zabek
czosnku
pietruszka
i (lub) poltlusta smietana
Podgrzej
olej na malej patelni i lekko zarumien na nim cebule i plasterki marchewki.
dodaj lisc laurowy,tymianek,sol i wode. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 15
min.
w polowie
gotowania dodaj rozgnieciony czosnek.
mozna
podawac jako bardzo gesta zupe,posypana zielenina lub polana
smietanka.
Jest
to danie bardzo bogate w wit A, idealne na zimowe miesiace jako,ze wzmacnia
system odpornosciowy. Szczegolnie zdrowe dla osob z problemami z
watroba(bez smietany),przy rozwolnieniu, zatwardzeniu,anemii i reumatyzmie
Zupa cebulowa
4 porcje
0.5kg
cebuli
odrobina
oliwy z oliwek
1 lyzka
maki z pelneg przemialu
1 litr
wody
1 listek
laurowy
galazka
tymianku
sol i
pieprz
10 dag
tartego sera zoltego
1 lyzeczka
galki muszkatolowej
2 kromki
chleba z pelnego przemialu
Cebule
kroimy w plasterki i lekko rumienimu na oliwie. dodajemy make i powoli wode,
lisc laurowy, tymianek, reszte przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu przez
20-30min.
Chleb
lekko rumienimy na grillu i kroimy w malenkie kostki.
dzielimy
na 4 porcje, ukladamy na dnie miseczki i zaleamy zupa. Zupe posypujemy lekko
startym serem, oprszamy lekko galka muszkatolowa i ustawiamy na grillu tuz przed
podaniem.
Zupa
jest wspanialym antidotum na przejedzenie- ma wlasciwosci oczyszczajace. Zima
jest doskonala przy przeziebieniu. Pomaga rowniez w przypadkach chorob
dermatologicznych,bezsennosci,cellulitis, nadwagi i problemow z
krazeniem
Zupa czosnkowa z szalwia
4-6 porcji
6 zabkow
czosnku
1,5 l
wody
10 dag
makaronu vermicelli,
kaszy
manny lub kaszy jeczmiennej
sol i
pieprz
4-5
listkow szalwii
2 lyzki
oliwy
5dag
startego sera parmesan
Wloz cale
zabki czosnku do wody i gotuj ok 20-30min, nastepnie dodaj vermicelli,lub
kasze,sol i pieprz.gotuj na wolnym ogniu przez nast 10 min.Dodaj listki
szlwii.
wyjmij
czosnek i zgniec go na paste i zmieszaj z oliwa. Zdejmij rondel z ognia i
wymieszaj paste czosnkowa z zupa.Podaj goraca, obficie posypana
parmezanem
Zupa
jest doskonala szczegolnie dla cierpiacych na artretyzm, reumatyzm, syndrom napiecia
przedmiesiaczkowego . Jest rowniez doskonala w pierwszych miesiacach
ciazy jako,ze szalwia pomaga oczyscis uklad
trawienny i zlagodzic nudnosci (na dzialanie kojace)
Soczewica z ziolami
70 dag
soczewicy-moczonej przez noc i ugotowanej na miekko(pozostawic wode)
1 lyzka
stolowa kolendry
1/2l
yzeczki nasion kminku
1/2
lyzeczki musztardy
1 cebula
(drobno posiekana)
1 zabek
czosnku (posiekany drobniutko)
5 lyzek
stolowych oliwy z oliwek
1/2
lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
tymianek,
szalwia, sol
Cebulke
nalezy lekko podsmazyc na oliwie dodajac kolejno ziola i przyprawy. Na koniec
dodac soczewice razem z wywarem. Lekko posolic do smaku. Dusic przez 12-15 min.
Mozna podawac ze swiezo posiekana pietruszka, szczypiorkiem lub
taragonem
Jest to
wspaniale danie zimowe, ktore moze byc podawane razem z miesem (zwlaszcza
szynka) badz ziemniakami. W lecie moze byc serwowane na zimno lub wymieszane z
salata.
Jesli
podane z miesem dla zmniejszenia dawki proteiny mozna zmniejszyc proporcje
soczewicy i zastapic ja cebulka (jak to robili niegdys
Egipcjanie)
Danie jest
bardzo pozywne i bogate w mineraly i witaminy. Szczegolne zdrowe dla dzieci,
kobiet w ciazy, starszych ludzi i studentow cierpiacych z powodu przemeczenia
intelektualnego
.
Pieczarki z oregano
70 dag
pieczarek 1 zabek
czosnku
sok
wycisniety z jednej cytryny oliwa z
oliwek
oregano
lub (i) kolendra swieza
pietruszka
Pieczarki
pokroic na cienkie plasterki, pokropic sokiem z cytryny by zapobiec ich
ciemnieniu.
Podsmazyc
bez oliwy dodajac stopniowo czosnek, oregano i oliwe (mozna rowniez dodac
pokrojone w paseczki nerki)
Podawac na
cieplym pieczywie tostowym posypane siekana pietruszka lub
szczypiokiem.
Pieczarki sa bogatym zrodle protein wiec moga byc z
powodzeniem podawane bez miesa (choc sa wyjatkowo smaczne z nerkami) Dodatek
oregano i kolendry jest bardzo istotny jako, ze ziola te pomoga w trawieniu
substancji zwanej chityna zawartej w komorkach grzybow (niektore osoby maja
problem z jej trawieniem)
Ziemniaki zapiekane z czosnkiem
1 sredniej
wielkosci ziemniak na osobe
1 zabek
czosnku na osobe
duzo
suszonego rozmarynu
oliwa,
sol
Obrac
ziemniaki i pokroic na 3 czesci (na dlugosc).Ulozyc w zaroodpornym naczyniu,
skropic oliwa i posypac posiekanym czosnkiem, ziolami i sola
morska.
Umiescic w
nagrzanym piekarniku (180 st) i piec ok 15 min. Zmniejszyc temperature do ok
150st i piec przez kolejne 15-20min na zloto-brazowy kolor.podawac z duza
iloscia salaty.
Jest
to wspaniale dla kazdego danie na zimowe miesiace (jako ze czosnek i rozmaryn
chronia przez grypa i przeziebieniem.-Dzialaja rowniez kojaco na uklad
pokarmowy. Dobry sposob na podawanie dzieciom czosnku.
Chleb czosnkowy
1 kromka
chleba z pelnego przemialu na osobe
kilka
zabkow czosnku
oliwa z
oliwek
Chleb
wlozyc do nagrzanego piekarnika (na 5-10min). Gdy jeszcze goracy wetrzec w kazda
kromke rozgnieciony czosnek (troche dojrzalego pomidora rowniez-zaleznie od
upodoban).
przed
podaniem pokropic oliwa z oliwek. Mozna podawac z surowka lub
salata.
Jest
to szczegolnie dobre danie dla chorowitych dzieci. Jeszcze jeden sposob na
przemycenie czosnku.
Domowy majonez
1 zabek
czosnku 1 lyzka
musztardy
1/4lyzki
octu winnego lub soku z cytryny 1 zoltko
150ml
oliwy wybrane
ziola
Rozgniesc
czosnek i przelozyc do miski wraz z musztarda, zoltkiem i odrobina octu (soku z
cytryny). Ubijac energicznie. Dodac powoli oliwe. Gdy majonez zacznie gestnac
(po dodaniu ok polowy oliwy) dodac reszte octu. Ubijac dodajac stopniowo oliwe
az do momentu gdy majonez osiagnie pozadana gestosc.
Dodac
mozna odrobine papryki, bazylii, pietruszki, taragonu-zaleznie od tego do czego
majonez bedzoe podawany.
papryka-do
bialego miesa
taragon i
bazylia do surowych warzyw
Zabek
czosnku sprawi, ze majonez bedzie mial odpowiednia
konsystencje.
W
celach leczniczych dodac ziola dzialajace w przypadku okreslonych
schorzen.
Twarozek
litr mleka
ze smietana 4-5 zabkow
czosnku
sok z
jednej cytryny szczypiorek lub
bazylia
papryka
Mleko
zagotowac na wolnym ogniu. Stopniowo dodac sok z cytryny (mieszajac). Gdy mleko
zacznie sie scinac dosypac kolendry. Przygotowac sitko przykryte warstwa gazy.
Przecedzic.
Nakryc
talerzem by dobrze odcedzic.. Nastepnego dnia dodac rozgnieciony czosnek,
posiekany szczypiorek badz bazylie, opruszyc lekko papryka.
Jest
to pyszne danie letnie, smaczne jako dodatek do swiezych salatek , z chlebem z
pelnego przemialu.
Twarozek jest bogatym zrodlem wapnia i proteiny. Rozne
ziola maja rozne dzialanie terapeutyczne
No comments:
Post a Comment