Ciasteczka Maslane
(na ok 60
szt.)
40 dag
masla
20 dag cukru
pudru
szczypta
soli
cukier
waniliowy
5 zoltek
lyzka soku z
cytryny
50 dag
maki
skorka z cytryny
(starta)
40dag czekolady
deserowej
Maslo utrzec z cukrem
pudrem,cukrem wailiowym,sola i zoltkami.Dodac sok z cytryny,skorke cytrynowa i
make. Z ciasta szpryca cukiernicza wyciskac na wylozona papierem blache
cisteczka w ksztalcie litery S,kolka lub paski. Piec w rozgrzanym do temp 200 st
C piekarniku. Ostudzic. Dekorowac rozpuszczona w kapieli wodnej
czekolada.
Cynamonowe
gwiazdki(na ok 50
szt)
30 dag mielonych
migdalow
2-3 lyzki mielonych
biszkoptow
2 bialka
ok 25 dag
cukru
skorka starta z 1/2
cytryny
lyzeczka
cynamonu
szczypta mielonych
gozdzikow
Bialka ubic z cukrem na
sztywna piane. 3 lyzki piany odlozyc.Do pozostalej dodac migdaly,skorke
cytrynowa,cynamon i gozdziki.Zagniesc ciasto. Jesli byloby zbyt luzne dodac
mielone biszkopty.Rozwalkowac na grubosc 1/2 cm.
Z ciasta wycinac gwiazdki i
ukladac je na wylozona papierem blache.
Bialko ubic z cukrem pudrem
na sztywna piane. Polaczyc z odlozona piana. Uzywajac pedzelka pokryc piana
gwiazdki.Piec ok 5 min w piekarniku nagrzanym do 150 st C. Nastepnie przykryc
papierem do pieczenia i piec kolejne 5-7 min.Zdjac papier gdy ciastka
wystygna
Keks
wilenski
250g maki, 150g masla,120g
cukru,5 jajek,po 50g rodzynek i migdalow,3 lyzki posiekanej,kandyzowanej skorki
pomaranczowej i 50g kandyzowanych owocow,2 lyzeczki proszku do pieczenia,zaach
rumowy,szczypta soli,maslo i bulka tarta do formy
Rodzynki umyc i namoczyc.
Migdaly spazyc,namoczyc i razem z owocami kandyzowanymi drobno posiekac.Maslo
utrzec z cukrem na pulchna mase dodajac kolejno po 1 zoltku.polaczyc z maka
przesiana zpr do pieczenia i sola.Na koniec dodac piane z bialek.Bakalie obsypac
maka i wymieszac z ciastem.Przelozyc wszystko do przygotowanej formy.Piec w temp
180 st C
Laciatek
ciasto
30 dag maki,30 dag cukru,7
jajek,kostka margaryny,cukier waniliowy,2 lyzki proszku do pieczenia,2-3 lyzki
kakao,3 lyzki mleka,sloik wisni,tluszcz do formy,cukier puder.
Margaryne utrzec z cukrem,
cukrem waniliowym i jajkami.Wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia.Do polowy
dodac kakao i mleko.Wisnie odcedzic. Ulozyc na wysmarowanej tluszczem
blasze.Przykryc ciastem (najpierw jasna czesc a nast ciemna..Piec 40 mi w
piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C
Kremy
budyn waniliowy z
cukrem,1/2 litra mleka,10 dag masla, 2 lyzki cukru pudru.
Maslo na krem utrzec z
ukrem pudrem.Budyn ugotowac wg przepisu na opakowaniu.Wystudzony polaczyc z
utartym maslem Posmarowac wierzch wystudzonego ciasta.
Polewa
1 tabl gorzkiej
czekolady
1/2 kostki
masla
czekolade rozpuscic i
utrzec z maslem. Polac ciasto.Widelcem zrobic dekoacyjne fale. Posypac cukrem
pudrem
Makowiec
20 dag maku,6 jaj,15 dag
margaryny,6 lyzek grysiku,1 proszek do pieczenia,15 dag bakalii,40 dag startych
jablek,30 dag cukru pudru,1 cukier waniliowy
10 dag cukru utrzec z
zoltkami.Dodac margaryne. 20 dag cukru dodac do ubitych bialek.Mak spazyc w
mleku.Zmielic 2 razy.grysik wymieszac z pr do pieczenia i bakaliami.Polaczyc z
masa.Dodac jablka a na koniec piane z bialek. Przelac do przygotowanej formy i
wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika
Makowiec z
marcepanem
ciasto
40 dag maki, szkl
cukru,cukier waniliowy,3 jajka, 1/2 szkl mleka,180 g margaryny,7 dag
drozdzy,lyzka cukru pudru,tluszcz do formy
Drozdze wymieszac z lyzka
cukru i mlekiem.Margaryne posiekac z maka i jajkami.Wyrobic z rozczynem.
Uformowac kule i wrzucic do zimnej wody. gdy ciasto wyplynie dodac do niego
cukier, cukier waniliowy i ponownie wyrobic
Masa
makowa
szkl smietany
kremowki,jajo,15 dag zmielonego maku,20dag masy marcepanowej,2 lyzeczki zapachu
rumowego,100g rodzynek, lyzeczka startej skorki z cytryny,lyzeczka
cynamonu
Smietane zagotowac z
makiem. Dodac pokrojony marcepan i podgrac az sie rozpusci. Do schlodzonej masy
dodac reszte skladnikow.
Ciasto rozwalkowac i
rozsmarowac na nim mase makowa. zwinac. Wlozyc do natluszczonej formy.
Posmarowac bialkiem. Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 175 st C.Posypac
cukrem pudrem
Piernik z
orzechami
ciasto
3 szkl maki (pol na pol
pszennej i razowej), 1/2 szkl oleju,1/2 szkl mleka,szklanka miodu, garsc
posiekanych orzechow(wloskich i laskowych),3 jajka, lyzeczka proszku do
pieczenia, kieliszek rumu,lyzka zmielonych przypraw,tluszcz do formy i maka do
posypania
Orzechy opruszyc maka.
Jakja zmiksowac z mlekiem, olejem i stopionym, wystudzony miodem. Dodac make
wymieszana z proszkiem do pieczenia,przyprawami oraz rum i orzechy.Ciasto
przelozyc do wysmarowanej olejem i posypanej maka formy.Piec godzine w temp ok
170 st C.
do
dekoracji
1/2 kostki masla, 2 lyki
cukru pudru,4 lyzki zmielonych orzechow.Obrane orzechy laskowe i
wloskie.
Maslo utrzec z cukrem.Dodac
mielone orzechy. Kremem i polowkami orzechow udekorowac wystudzony
piernik
Pierniki
Staropolskie wg przepisu
Silije
1/2kg miodu,1 szkl cukru,25
dag smalcu
Rozpuscic niemal do
zawrzenia. Ochlodzic.
Dodac 1kg maki.Wyrobic
reka.Dodac 3 jajka,3 sciete lyzeczki sody rozpuszczonej w 1/2 szkl mleka i 1/2
lyzeczki soli.Przyprawy(gozdziki,kardamon,cynamon,imbir,galka)-w sumie ok 1/2
szkl.Przykryc sciereczka.Odstawic w ciemne chlodne miejsce na 3-4
tyg.
Po tym czasie rozwalkowac
dosc grubo i wycinac pierniczki w dowolnych ksztaltach. Po upieczeniu mozna
ozdabiac lukrem lub czekolada
Pierniczki
ok szkl miodu
(rozpuszczonego i przestudzonego),ok szkl cukru,1 jajko (roztrzepane),2 szkl
maki,2 szkl platkow,1 lyzka sody
imbir,cynamon ,przyprawa
korzenna,2 torebki rodzynek
Zagniesc.Wykroic ciasteczka
i upiec. Po wystudzeniu przechowywac w pudelku.
Sernik
I
ciasto
utrzec 3 jajka(1 cale i 2
zoltka) z cukrem waniliowym,1/2 szkl cukru i 2/3 op margaryny.Godac make i 1/2
proszku do pieczenia(maki tyle by wyszla z tego dosc luzna masa
ser
1 kg sera
1 1/2 lyzki maki
ziemniaczanej
7 jajek 94 zoltka i 3
cale)
1-2
ziemniaki(ugotowane)
1/3 op
margaryny
1 l proszku do
pieczenia
olejek
pomaranczowy
1 1/2 szkl cukru
pudru
rodzynki
Jajka utrzec z cukrem.
Dodac oleje i margaryne.Wyrobic z serem.Ciasto/ser przekladac jak p[ola
szachownicy.Wierzch posmarowac roztrzepanym jajkiem
Piec w temp 180 st C ok
godz
Sernik
II
1 kg sera,8 jaj,1 1/2 szkl
cukru,15 dag masla/margaryny,2 lyzki maki ziemniaczanej,cukier waniliowy,10 dag
rodzynek,10 dag smazonej skorki pomaranczowej
Ser wyrobic w malakserze z
nozem (w 2 turach).Rodzynki spazyc.
Do malaksera wlozyc polowe
sera,masla, cukru waniliowego i 1/3 cukru. Utrzec na jednolita mase.Dodac 4
zoltka.Dalej miksowac.Po uzyskamniu puszystej masy wyjac do miski i wlozyc druga
ture.
Ubic na piane bialka
dodajac pod koniec reszte cukru.piane dodac do sea. Wsypac odsaczone
rodzynki,make ziemniaczana i skorke pomaranczowa. Wymieszac delikatnie (ale
dokladnie)
Wylozyc na wylozona
papierem bache.Piec w temp 180 st C ok 1-1.5 godziny. Najlpiej smakuje trzeciego
dnia.
Sernik
brzoskwiniowy
ciasto
3 szkl
maki
3 lyzki
cukru
1 kostka
masla
5 zoltek
5 bialek
plus dodatkowo 1/2 szkl
cukru na wierzch
lyzka
smalcu
2 l proszku do
piecz
Ciasto zagniesc.Podzielic
na 2 czesci i zamrozic na 1 godzine.Zetrzec na tarce jedna czescPolozyc na nia
ser.Na to brzoskwinie i piane z bialek i reszte ciasta
masa
serowa
75 dag
sera
2 jajka
1 budyn
1/2 szkl
cukru
1/2 kostki
margaryny
Maslo utrzec z cukrem i
zoltkami.Dodac zmielony ser,budyn w proszku i piane z bialek
Torcik
Makowy w/g przepisu
Blanki
1 szkl
maku
4 jajka
2,5 szkl cukru
pudru
3 lyzki bulki
tartej
1 maly kubek
kefiru
2 lyzeczki mielonej
kawy
bakalie-im wiecej tym
lepiej
Spazyc i zmielic mak.
Bialka ubic na sztywna piane. Dodac 1 1/4 szkl cukru pudru i 4 zoltka.Dodac mak
i 1 l bulki tartej.Wymieszac.
Tortownice wysmarowac i
posypac bulka.Przelac ciasto.Wstawic do mocno nagrzanego piekarnika.Piec ok
30-40 min.Przelozyc kremem przygotowanym z reszty skladnikow
Tort Czarny
Las
ciasto
70g mielonych
migdalow
50g maki
pszennej
50g maki
ziemniaczanej
100g kakao
4 jajka
100g masla
100g cukru
cukier
waniliowy
2 lyzeczki pr do
pieczenia
Maslo utrzec z cukre,
cukrem waniliowym i jajkami. Dodac migdaly,kakao,obie maki,proszek do
pieczenia.Przelozyc do wylozonej papierem do pieczenia tortownicy. Upiec w temp
180 st C.Wystudzic.
krem
3/4 litra smietany
kremowki
zagestnik do
smietany
4 lyzki
cukru
duzy sloik kompotu z
wisni
Smietane ubic z
zagestnikeim i cukrem
Ciasto przekroic na 3
krazki. Dolny nasaczyc 5 lyzkami kompotu wisniowego.Ulozyc na nim odsaczone
wisnie. Poryc warstwa kremu.Przelozyc kremem kolejna warstwe i posmarowac nim
wierzch i boki. Udekorowac rosetkami z kremu,wiorkami i listami czekoladowymi i
wisniami z kompotu
Tort
Orzechowy
Ciasto:
250g mielonych orzechow
wloskich
8 jajek
3/4 szkl cukru
pudru
2 lyzki bulki
tartej
lyzka
kakao
Bialka ubic z
cukrem.Wymieszac z zoltkami a nastepnie dodac orzechy,bulke tarta i
kakao.Przelozyc do wylozonej papierem tortownicy.Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st C.Ostudzic. przekroic na 3 czesci.Nasaczyc nesca rozpuszczona w
wodzie.
Krem
10 jajek
szkl cukru
cukier
waniliowy
3 lyzki mielonej
kawy
3 lyzeczki neski
rozpuszczonej w 1/2 szkl wody
czekoladowe
wiorki
kostka
masla
Jajka ubic z cukrem i
cukrem waniliowym na parze.Pod koniec ubijania dodac 2 lyzki kawy. ostudzic.
Maslo rozetrzec. polaczyc z kawowo-jajecznym kremem.$ lyzki masy odlozyc. reszta
przelozyc tort i wysmarowac boki i wierzch.Posypac mielona kawa. Udekorowac
rozetkami z odlozonej masy i rulonami czekoladowymi
No comments:
Post a Comment